Metoda pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie była stosowana przez starożytne kultury Majów i Azteków. Następnie przedostała się do Indian Ameryki Północnej. Zabiegi konchowania wykonywane były w celu otwarcia centr duchowych, oczyszczania ciała fizycznego i wzmocnienia na poziomie emocjonalnym. Kapłani i szamani wykonujący ten rytuał, obserwowali u osób poddanych konchowaniu cudowne powroty do zdrowia. Stąd zaczął się on upowszechniać jako zabieg leczniczy, który w niezmienionej formie dotrwał do czasów współczesnych. Do Polski metoda ta dotarła w 1992 roku, dzięki Panu Adamowi Wiśniowieckiemu, który przywiózł je od Indian Hopi.

Konchowanie oczyszcza wszystkie nasze ciała subtelne (aurę człowieka), energetyzuje i synchronizuje czakry człowieka. Działa

na poziomie duchowym (podnosi wibracje pola astralnego, które pozwala na lepsze połączenie z nadświadomością). Oczyszcza
nasze ciało fizyczne.

Zastosowanie:

  • schorzenia uszu (głuchota, szumy, dzwonienie w uszach),
  • zaburzenia widzenia,
  • zaburzenia węchu i smaku,
  • nieżyty górnych dróg oddechowych,
  • astma oskrzelowa,
  • zaburzenia funkcji tarczycy,
  • po kuracji antybiotykowej,
  • bezsenności,
  • stanach nerwicowych,
  • depresja,
  • anoreksja,
  • alergie,
  • bóle migrenowe głowy,

Dodatkowo:

  • oczyszcza zatoki szczękowe i czołowe,
  • wyrównuje ciśnienie śródczaszkowe,
  • wzmacnia system odpornościowy,
  • oczyszcza układ limfatyczny,
  • usuwa nadmiar woskowiny z uszu,
  • poprawia odbieranie kolorów,
  • synchronizuje półkule mózgowe,
  • ma wpływ na opony mózgowe i korę mózgu,
  • wycisza, uspokaja i relaksuje,
  • wzmacnia energię nerek.

Podczas spalania konchy, wytwarza się podciśnienie w kanale usznym. Powstaje ono wskutek tzw. efektu komina i prowadzi do wyciągania złogów i zanieczyszczeń do filtra konchy. Konchowanie należy stosować w cyklach 3-5-7-9-11- krotnych, z przerwą między zabiegami 1-2 dni. Jeden zabieg konchowania działa cztery razy mocniej niż świecowanie (oszczędność czasu i pieniędzy). KONCHOWANIE WYKONUJE TYLKO DOŚWIADCZONY BIOENERGOTERAPEUTA, w rękach którego są wspaniałym narzędziem. Koncha musi mieć ściśle określony kształt, długość i kąt rozwarcia. Jest wielowarstwowa, nasączona woskiem pszczelim, olejkami eterycznymi i ziołami. Musi być najwyższej jakości, gdyż ma wpływ na układ nerwowy człowieka.