Metoda pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie była stosowana przez starożytne kultury Majów i Azteków. Następnie przedostała się do Indian Ameryki Północnej. Zabiegi konchowania wykonywane były w celu otwarcia centr duchowych, oczyszczania ciała fizycznego i wzmocnienia na poziomie emocjonalnym. Kapłani i szamani wykonujący ten rytuał, obserwowali u osób poddanych konchowaniu cudowne powroty do zdrowia. Stąd zaczął się on upowszechniać jako zabieg leczniczy, który w niezmienionej formie dotrwał do czasów współczesnych. Do Polski metoda ta dotarła w 1992 roku, dzięki Panu Adamowi Wiśniowieckiemu, który przywiózł je od Indian Hopi.
Konchowanie oczyszcza wszystkie nasze ciała subtelne (aurę człowieka), energetyzuje i synchronizuje czakry człowieka. Działa
na poziomie duchowym (podnosi wibracje pola astralnego, które pozwala na lepsze połączenie z nadświadomością). Oczyszcza
nasze ciało fizyczne.
Zastosowanie:
- schorzenia uszu (głuchota, szumy, dzwonienie w uszach),
- zaburzenia widzenia,
- zaburzenia węchu i smaku,
- nieżyty górnych dróg oddechowych,
- astma oskrzelowa,
- zaburzenia funkcji tarczycy,
- po kuracji antybiotykowej,
- bezsenności,
- stanach nerwicowych,
- depresja,
- anoreksja,
- alergie,
- bóle migrenowe głowy,
Dodatkowo:
- oczyszcza zatoki szczękowe i czołowe,
- wyrównuje ciśnienie śródczaszkowe,
- wzmacnia system odpornościowy,
- oczyszcza układ limfatyczny,
- usuwa nadmiar woskowiny z uszu,
- poprawia odbieranie kolorów,
- synchronizuje półkule mózgowe,
- ma wpływ na opony mózgowe i korę mózgu,
- wycisza, uspokaja i relaksuje,
- wzmacnia energię nerek.
Podczas spalania konchy, wytwarza się podciśnienie w kanale usznym. Powstaje ono wskutek tzw. efektu komina i prowadzi do wyciągania złogów i zanieczyszczeń do filtra konchy. Konchowanie należy stosować w cyklach 3-5-7-9-11- krotnych, z przerwą między zabiegami 1-2 dni. Jeden zabieg konchowania działa cztery razy mocniej niż świecowanie (oszczędność czasu i pieniędzy). KONCHOWANIE WYKONUJE TYLKO DOŚWIADCZONY BIOENERGOTERAPEUTA, w rękach którego są wspaniałym narzędziem. Koncha musi mieć ściśle określony kształt, długość i kąt rozwarcia. Jest wielowarstwowa, nasączona woskiem pszczelim, olejkami eterycznymi i ziołami. Musi być najwyższej jakości, gdyż ma wpływ na układ nerwowy człowieka.